Al meer dan 40 jaar de vakhandel bij u in de buurt
Schellingstraat 27, Etten-leur
+31 076 56 23 797
Di-Vrij: 08:00 - 17:30
/ Zat: 08:00-13:00

Wekelijks ondervinden wij in onze werkplaats problemen met tuinmachines door het onjuist gebruik van brandstoffen. Graag willen wij u extra informeren betreft brandstoffen die u gebruikt voor uw tuinmachines.In 4 takt machines zoals zitmaaiers en loopmaaiers gaat ongemengde brandstof (dus zonder smeerolie). Bij u bekent als E10 of E5. Ook zijn er alkylaatbrandstoffen, maar daar over later meer.

E10 en E5

De goedkoopste brandstof dat u kunt tanken is de E10. Voorheen heette deze brandstof euro95. Sinds een aantal jaar mengen de oliemaatschappijen bio-ethanol door de brandstoffen heen. Voor E10 betekent het dat er maximaal 10% bio-ethanol in de brandstof mag zitten. Bij de ene pomp zal het 8% zijn en de andere 7%, maar zeker ook heel vaak 10%. Bij E5 is dat maximaal 5%. Vaak is het zelfs 0%. We merken dat veel machines slecht gaan lopen als E10 wordt gebruikt. Dat komt door de bio-ethanol. Maar wat doet deze ethanol met de machine?

Bio-Ethanol

 • Ethanol veroudert de brandstof. De kwaliteit gaat snel achteruit waardoor E10, 3 maanden houdbaar blijft en E5 ongeveer 6 maanden. Let op! Vanaf productie gemeten.
 • Ethanol trekt meer water aan. Na gemiddeld 3 maanden ontstaat er een laagje water waarin bacteriegroei mogelijk is. Dit is weer nadelig voor de aantasting van bijvoorbeeld brandstofleidingen. Hoe meer ethanol, hoe sneller dit ontstaat.
 • Ethanol is een oplosmiddel. Rubber en kunststoffen kunnen worden aangetast.
 • Ethanol tast de benzineslang aan.
 • Messing, aluminium en koper kunnen oxideren door de ethanol.

Kortom: Bio-ethanol is zeer slecht voor uw machine.

Alkylaatbrandstoffen

Normale benzine bestaat uit zo’n 350 componenten. Alkylaatbrandstoffen bestaan uit maximaal 10 componenten. Dit is dus een veel zuivere brandstof dan E10 of E5. Er zit geen ethanol in alkylaatbrandstoffen. Hierdoor is deze brandstof veel langer houdbaar. Tot wel 5 jaar.
Er kleven wel wat nadelen aan dit product.

 • Het is veel duurder.
 • Niet alle machines draaien lekker op deze brandstof (doordat er veel componenten uit zijn gehaald). Zeker de Honda maaiers hebben niet graag deze brandstof.
 • Het maakt schoon. Machines die eerder lange tijd op E10 of E5 hebben gedraaid krijgen een roetlaag op de zuiger. Iets heel normaals, maar alkylaatbrandstoffen weken deze laag los zodat het in uw systeem komt. Niet prettig voor uw motor.
   

img_divider

Advies

Wat het beste is voor uw machine!

  Gebruik alleen alkylaatbrandstoffen in 2takt machines. Dus in o.a. kettingzagen, bladblazers en heggenscharen.
  Voor uw zitmaaier of loopmaaier gebruikt u E5. Maar zorg er voor dat de brandstof in uw machine of in uw tankje maximaal 3 maanden oud is na productie. Wij adviseren 1 maand aan te houden vanaf tanken bij de pomp. Er kan namelijk zomaar een paar maanden tussen productie en uw gebruik zitten.
  Gebruik een stabilisator. Dit verlengt de houdbaarheid van verse brandstof (het maakt oude brandstof niet nieuw). Dit product is bij ons verkrijgbaar.
  Als de maaier lang niet wordt gebruikt dient u de brandstof uit de machine te halen.

Vanaf najaar 2023 zullen wij bij alle machines, waarbij wij de winterbeurten voorzien, de brandstof verwijderen en vullen met verse E5 inclusief stabilisator.

Reparatie? Kom langs in onze winkel!